Arama Alışkanlıkları ve Anahtar Kelime Araştırması

Google sıralamalarında yükselmenin bir yolu da, kullanıcının alışkanlıklarını, davranışlarını deşifre etmektir. Arama sonuç sayfalarını kullanarak ve anahtar kelime analizi yaparak bunu başarabilirsiniz. İşte, deşifre için kullanabileceğiniz teknikler! 

Anahtar Kelime Araştırması 

Kullanıcılar, Google’da bir arama yaptıklarında, genel olarak şu 4 temel hedefle arama yaparlar:

1. Araştırma: Herhangi bir konuda bilgiye ihtiyaçları vardır. Ne, nasıl, nerede, ne zaman, neden gibi sorular sorarlar. 

2. İşlem gerçekleştirmek: Örneğin, bir şey satmak veya satın almak.

3. Ticari aramalar: Mağaza açılış kapanış saatlerine bakarlar. İlgili mağazaya nasıl gidebileceklerini araştırırlar. Ürünlerle ilgili yorum ve değerlendirmeleri okurlar. 

4. Marka aramaları: Direkt, markanın adını veya web site adresini girerler. 

Organik SEO için, ilk olarak web sitenizde, ilgili araçları kullanarak anahtar kelime taraması yapın. Buradaki amaç, başarılı olduğunuz anahtar kelimeleri tespit etmektir. 

Ardından, rakip siteleri analiz ederek, başarılı olmak istediğiniz diğer anahtar kelimelerin bir listesini oluşturun. Burada, kullanıcı alışkanlıklarını deşifre edebileceğiniz kelimelere de yer verin. Örneğin, kullanıcı hangi soruları soruyor? Nasıl giderim diye mi soruyor, nerede diyerek mi? 

Arama Sonuçlarından Veri Elde Edin

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kullanıcı davranışlarını tespit edebilmeniz için, anahtar kelime analizi tek başına yeterli olmuyor. Kullanıcının neyi nasıl aradığını anlayabileceğiniz sözcük öbeklerine de ihtiyacınız var. Daha ileri araştırmalar yapabilmek için arama motorlarının sonuç sayfalarını değerlendirin. 

Bu iş için kullanabileceğiniz yardımcı araçlar var. Benzer kelime gruplarını yakaladığınızda, kullanıcı davranışını anlamak adına elinizde bir yol haritası olacaktır. 

Site Analizi 

Web sitenizdeki her türlü içeriği de, sadece anahtar kelimeler için değil, yine kullanıcı niyetine göre revize etmekte fayda var. Mevcut kanallarınızda, optimize etmeniz gereken alanlar, anahtar kelimeler, meta descriptions, sayfa başlıkları vb. mutlaka vardır! 

Google Search Console’a giriş yapın ve filtre kullanarak en çok tıklama ve görüntülenme alan sayfaları analiz edin. Kullanıcı alışkanlıklarına, onların en sık kullandıkları anahtar kelime gruplarına hitap ediyorlar mı? Cevabını verebilmeniz gereken asıl soru budur. 

Rakiplerin Google Reklamlarını Analiz Etmek 

Rakipleriniz, Google kampanyalarında (reklamlarında) en çok hangi anahtar kelimeler ve anahtar kelime grupları için rekabet ediyorlar? “Landing page” gibi projelerde hangi sayfa başlıklarını kullanmışlar? Bu soruların cevabını verdiğinizde, ihtiyacınız olan anahtar kelimeler (kullanıcı niyetini deşifre etmek açısından) daha kolay netleşecektir. 

Doğal Dil Aramaları için Optimizasyon Yapmak 

İnsanların, internette arama yaparken nasıl davrandıklarını tespit etmenin belki de en kolay yolu, yazdıklarına bakmaktır! Bunu sesli aramalar için de yapabilirsiniz. Hatta, kendiniz de arama yaparak, ne tür bir dil kullandığınız üzerine düşünebilirsiniz. Kullanıcılar, internette doğal dil kullanırlar. Belirli jargonlar gözünüze çarpacaktır. Forumları, sosyal medya yorumlarını incelediğinizde, analizlerinizde size fayda sağlayacak bilgilere ulaşacaksınız. 

Yorum yazın

TEKLİF İSTE

TEKLİF İSTE