Sesli Aramalarda Sıralama Faktörleri

Çok yakın bir zamanda, sesli aramalarda sıralama faktörleri üzerine oldukça kapsamlı bir analiz çalışması yapıldı. Google Home sonuçlarıyla bağlantılı olduğu tespit edilen 11 değişkene ulaşıldı. Araştırmada, akıllı cihazlardan gelen 10.000 farklı sonuç incelendi. 

Benzer araştırmalara yakın sonuçların elde edildiğini söyleyebiliriz. Ama, herkesi şaşırtan detaylarla da karşılaştık. Örneğin; sonuçlara göre “şema” ve sayfa otoritesinin bir sıralama faktörü olarak etkililiğinin beklenenden daha az olduğunu söyleyebiliriz. 

Sıralama faktörlerinin özet listesi şu şekilde:

Sayfa hızı, önemli bir sıralama faktörü. Sesli arama yapıldığında gelen sonuçlar, hızlı yüklenen sayfalara ait. 

Konu domain olduğunda, otoriterlik niteliği ön plana çıkıyor. Fakat sayfa otoritesinin etkisi, diğer sayfalar için o kadar güçlü değil. 

Eğer sayfa içerikleriniz masa üstü için iyi sonuçlar gösteriyorsa, sesli aramalarda da başarılı olacaklarını söyleyebiliyoruz. Aralarında bir korelasyon olduğu açık. 

“Şema” güçlü bir sıralama faktörü değil. Çünkü sesli arama sonuçlarında şema kullanan sitelerin oranı sadece %36.

Featured Snippets gibi özellikli alanların tüm sonuçlardaki oranı, yaklaşık olarak %41.

Sesli aramalar sonuçlarında kelime sayısı, ortalama 29 kelimeden oluşuyor. Fakat Google, kullanıcıya bu sonucu verirken, kaynak olarak uzun form içerikleri kullanıyor. 

HTTPS, sesli aramalar için kritik bir öneme sahip. 

Google’ın, sayfa hızını önemli bir sıralama faktörü olarak gördüğünü defalarca yazmıştık. Bu araştırmada da benzer bir sonuçla karşılaştık. Geleneksel aramalarla, sesli aramalar arasında şöyle bir fark var. Sesli arama yaptığınızda karşınıza çıkan sayfalar, geleneksel aramalarda karşınıza çıkan sayfalardan 2 kat daha hızlı açılan siteler (ve sayfalar)! 

Sesli Aramalarda En Çok Kullanılan Şema Tipleri

Şemanın, bir sıralama faktörü olarak etkisinin büyük olduğunu söyleyemesek de, en çok kullanılan şema tiplerini yine de paylaşmak istedik:

Organizasyon: %8,51

Kişi: %8,09

İmaj Objesi: %7,41

Web Sayfası: %7,37

Makale: %6,27

Breadcrumb: %5,41

Breadcrumb Listesi: %4,13

Listeler (Maddeler): %4,11

Haber Yazıları: %3,46

Site Gezinme Elementleri: %2,79

Diğer (126)

Linkler de, sesli aramalarda önemli bir yere sahip. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, domain otoriterliği, sayfa otoriterliğine göre daha güçlü bir faktör. Bunun nedeni, Google’ın sonuçları değerlendirirken “güvenilirliği” ön planda tutuyor olması. 

İçeriklerin uzun olması, sesli aramalarda bir avantaj sağlıyor. Ayrıca, “Sıkça Sorulan Sorular” benzeri içerikler de sesli aramalarda oldukça iyi bir performansa sahip. Anahtar kelimeler için (birebir eşleşen) aynı şeyi söyleyemiyoruz. Başlık etiketinde kullanılan anahtar kelimeler incelendiğinde, aramayla birebir eşleşen anahtar kelime oranı sadece %1,71! Bu da, uzun kuyruklu olarak tabir edilen anahtar kelime anlayışının, sesli aramalar için ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. 

Bitirirken:

Google verilerine göre, Google Home ve benzeri asistanlar şu an 400 milyon cihazda aktif durumda. Bu da Türkiye nüfusunun neredeyse 5 katı. Müşterilere ulaşma noktasında sesli aramaların önemi günden güne artıyor. Henüz sesli aramaları hedef aldığınız bir SEO çalışması yapmadıysanız, geç kalmayın! 

Yorum yazın

TEKLİF İSTE

TEKLİF İSTE