Google Featured Snippets Klavuzu Yayınladı

Google, kendi bloğunda özellikli alanlarla ilgili (Featured Snippets) oldukça ayrıntılı bir kılavuz yayınladı. Yazı gerçekten faydalı. Özellikli kutucuklar nasıl çalışıyor? Çeşitleri nelerdir? Google bu alanlarla ilgili ne tür zorluklarla karşılaşıyor? Tüm bu sorulara ve daha fazlasına cevap veren oldukça bilgilendirici bir rehber olmuş. Biz de size kısaca, bu uzun yazıyı özetlemek istedik. 

Klavuz Neleri İçeriyor?

“Search Blog”ta yayınlanan makale için, Google’ın özellikli alanlarla ilgili şimdiye dek yayınlamış olduğu en detaylı kaynak diyebiliriz. Özellikli alanlar, özellikli kutucuklar için kısaca; arama sonuçlarının en üstünde, sorularınıza hızlı bir şekilde yanıt bulabildiğiniz bilgi kutucuklarıdır, diyebiliriz. 

Google’ın makalesi, ilk olarak özellikli alanların ne olduğunu açıklıyor. Ardından, ara yüz çeşitliliklerini ve mobil, masa üstü gibi farklı cihazlarda ne tür farklılıklar gösterdiğini anlatıyor. Google’ın vurgu yaptığı bir nokta, “Featured Snippets” özelliklerinin mobil için ayrı bir öneme sahip olması. Özellikle de sesli aramalarda! Google, geleneksel “10 mavi link” sonuç sayfalarının artık değişime uğradığını da kabul ediyor ve özellikli alanların çok daha kullanışlı bir format olduğunu söylüyor. 

Diğer yandan, geleneksel sonuç listelerinin, özellikli alanlarla birlikte işlevine devam edeceğini de vurguluyor. Çünkü Google’a göre, özellikli kutucuklardan eriştiğimiz cevaplar, asıl bilgi kaynağının tamamını yansıtmıyor. Özellikli alanlarda verilen bilgiler sadece, tüm sonuçların derlenip kullanıcıya en pratik biçimde sunulması, o kadar! 

Video Aramalarda Featured Snippets

Özellikli alanlar, video arama sonuçları için de aktif! Bir video araması yaptığınızda karşınıza çıkan video tavsiyeleri de birer “Featured Snippets” aslında! Video önerileri özelliğini henüz yakın bir zamanda duyurmuş olmalarına rağmen, özelliğin en az birkaç aydır zaten devrede olduğu belirtilmiş. 

Blog yazısında dikkat çeken diğer bir nokta, Google’ın; özellikli alanların tam anlamıyla mükemmel sonuçlar vermediğini kabul etmesi. Ancak, bunun tek sorumlusu tabii ki Google değil. Sürekli olarak; asılsız, yanlış veya spam içeriklerle baş etmek zorundalar. Kısacası, Google, bu yöndeki eksiklerini kabul ediyor ve geliştirme çalışmalarına devam ettiğinin de altını çiziyor. 

Yeni Yapılan Çalışmalar

Özellikli alanlarda kullanıcıya daha çok seçenek sunmak adına da yapılan çalışmalar var. Bunlardan bir tanesi bir “daha fazla sonuç göster” linkinin eklenmesi. Diğeri de, özellikli alanlara ait etiketlerin atanması. Böylece, kullanıcı, en uygun gördüğü etikete tıkladığında, kolayca yaptığı aramayı yenileyebilecek. 

Çeşitliliğin artırıldığı diğer bir yöntem de, birden fazla özellikli kutucuğun alt ata açılması. Google yazılım mühendislerinden Matthew Gray konuyla ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade etmiş: “Kullanıcılar yaptıkları aramalarda farklı perspektiflere sahip olabiliyorlar. Bu yüzden, farklı kaynaklardan farklı perspektifte bilgiler sunmak istiyoruz. Bunun yolu da birden çok özellikli alanı kullanıcıya görünür kılmak.” 

Şu an Google’a featured snippets ilgili geri bildirim yapabiliyorsunuz. İletilen bu yorum ve tavsiyeler üzerinden, iyileştirme çalışmaları sürekli bir şekilde hayata geçiriliyor. 

Yorum yazın

TEKLİF İSTE

TEKLİF İSTE