Kullanıcı Deneyimi (UX) Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

SEO, eskiden çok daha basit bir disiplindi. Anahtar kelimeleri doğru bir şekilde kullanarak başarıya yükselmeniz çok daha kolaydı. Ancak günümüzde bu disiplin çok daha ayrıntılı ve karmaşık bir hal aldı. Çünkü, sıralamaların belirlendiği faktörler çok daha çeşitli ve sayıları da daha fazla. 

Sizlerle birçok yazımızda UX’in, yani kullanıcı deneyiminin ne kadar önemli olduğunu defalarca vurgulamıştık. Çünkü bugünün dünyasında SEO başarısı için UX ayrı bir önem taşıyor. Sitenizin kullanım açısından kolaylığı, kullanıcılarda etkileşim açısından istek uyandıracak kaliteli içeriklere sahip olması, yine sitenizin; hızlı, güvenilir ve mobil dostu olması… İşte bunların hepsi sadece kullanıcı deneyimi açısından değil, SEO açısından da önemli birer başlık. 

SEO ile UX’i birer ortak gibi düşünmelisiniz. SEO, arama motorlarını hedefler, UX ise ziyaretçileri. İkisinin ortaklık kurduğu nokta ise kullanıcılara çok daha iyi bir deneyim yaşatmaktır! 

Şimdi sizlerle hem SEO hem UX açısından önemli, genel teknikler paylaşacağız. Böylece, SEO ve UX birlikteliğiyle başarıya çok daha emin adımlarla ilerleyebileceksiniz!

Başlık Etiketleri

Nasıl ki elinize aldığınız herhangi bir yazıda, başlıklar ayrı bir önem taşıyorsa, web siteleri için de aynı durum geçerlidir. “<h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <h5> ve <h6>” gibi başlık etiketleri; sitenizdeki içeriğin doğru bir hiyerarşide organize edilmesi için kullanılmalı. Böylece hem okuyucular hem de arama motorları, içeriklerinizi çok daha kolay bir şekilde anlayacaklardır. 

Kolay Navigasyon ve Site Yapısı

Sitenizin iyi bir navigasyona sahip olması gerektiğini belki de onlarca kez işittiniz. Ancak ne yazık ki günümüzde bu detayı halen hayata geçirmemiş birçok siteyle karşılaşabiliyoruz. Bunu siz de kendi deneyimlerinizde fark etmiş olabilirsiniz. 

Site yapısı da, benzer bir şekilde, sadece sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için değil, arama motorları için de ayrı bir önem taşır. Kullanıcılar web sitenize daima ana sayfadan giriş yapmazlar! Bu da demektir ki, farklı bir sayfadan giriş yaptıklarında, diğer sayfalara da kolayca geçiş yapabilmeliler. 

Kocaman pop-up açılır sayfalardan kaçının. Uzun listelerden uzak durun. Kısacası, kendinizi kullanıcıların yerine koyun. Kendiniz için beğenmediğiniz bir site yapısını kullanıcıların beğenmesi hiç de gerçekçi değil. 

Kullanıcı Sinyalleri

Kullanıcı sinyallerinden kast edilen, ziyaretçilerin sizlerle ne kadar etkileşim kurduklarıdır. Ayrıca, bir sıralama faktörü olarak değeri de günden güne artıyor! Örneğin; Google Benim İşletmem’de giriş yaptığınız paylaşımlar var mı? Kullanıcılar bu paylaşımlarınızı tıklıyor mu? İşletmenizi mobil cihazlar üzerinden aramak için “aramak için tıkla” özelliğini kullanıyorlar mı? Müşterileriniz sizden aldıkları hizmetlerden memnun kaldıklarında, online ortamda puanlama yapıyorlar mı? 

Google şu an için inkâr ediyor olsa da, yapılan bağımsız araştırmalar bu tür doğal etkileşimlerin bir sıralama faktörü olarak değerli olduğunu kanıtlıyor. 

Site Hızı

Site hızından yakın zamanda çokça bahsettik. O yüzden bu konuya henüz yabancıysanız daha önceki yazılarımıza bir göz atmanızı öneriyoruz. 

Mobil Deneyim

Mobil deneyimin iyileştirilmesi dendiğinde; sitenin görünümü, nasıl hisler uyandırdığı, navigasyonu, metinler, görseller gibi birçok faktör işin içine girer. 

2018 yılında mobile-first-index’e geçileceği artık kesin. Bu geçişle birlikte mobil siteniz artık ana siteniz olarak görülecek (En azından Google böyle görecek). Bu da, mobil deneyimin öncelikli bir öneme sahip olduğunu gösteriyor. 

Mobil sitenizde kullandığınız butonların boyutu, kullanıcıların ulaşmak istedikleri sayfaya kolayca erişebilmeleri ve tasarımla ilgili daha birçok ayrıntı, mobil deneyimi iyileştirmek adına sık sık karşımıza çıkacak. Siz şimdiden en iyi tasarımı, en iyi deneyimi hedefleyin! 

Tüm bunları anlatmamızın nedeni, hepsinin bazen direkt, bazen dolaylı bir şekilde SEO performansınızı etkileyecek olması. 

Bitirirken:

Gördüğünüz gibi SEO ve UX birlikteliği hem arama motorlarını hem kullanıcıları memnun kılmanız açısından gerçek anlamda önemli. Artık, siteniz için içerik üretirken kullanıcı odaklı olun. Sitenizde yeni bir tasarıma gidecekseniz, tasarım ekibinizle mobil uyumluluğu tekrar değerlendirin. Siz de göreceksiniz ki SEO ve UX açısından bir denge sağlamaya çalışacaksınız. Ve tüm bu süreçler size yepyeni başarı kapıları aralayacak! 

Yorum yazın

TEKLİF İSTE

TEKLİF İSTE