Mobil Site Hızına Dikkat! Google'dan Güncelleme Uyarısı!

Google’dan, “Hız Güncellemesi” adında resmi bir açıklama geldi! Yapılan açıklamayla birlikte, mobil aramalarda sayfa hızının bir sıralama faktörü olduğu da resmi olarak doğrulanmış oldu! İyi haber şu ki, gerekli optimizasyonlar için geç kaldığınızı düşünüyorsanız hala biraz daha vaktiniz var. Güncelleme, 2018 Temmuz ayıyla birlikte aktif hale gelmiş olacak.

Güncelleme Neleri Etkileyecek

Google, mobil aramalarla ilgili yeni bir sıralama algoritması tasarladığını duyurdu. Yeni algoritmanın adı “Hız Güncellemesi”. Sıralamalarda çok büyük bir değişim olmayacağı söylendi. Çünkü yeni güncelleme, daha çok, hızı ciddi oranda düşük siteleri etkileyecek. Yani büyük bir etki yüzdesi öngörülmüyor. Bu ifadeler de Google’a ait! Yine de, konuyu ciddiye almakta fayda var. 

Güncelleme, temmuz ayında yayına alınmış olacak. Bu yüzden, webmasterlar için gerekli optimizasyonları yapmaları adına hala biraz vakit var. 

Gerekli analizlerin yapılması adına Google’ın önerisi “Sayfa Hızı Raporu” ve “LightHouse” gibi yardımcı araçlar. 

Google’dan Zhiheng Wang ve Doantam Phan gibi isimlerin yaptığı açıklamayı direkt olarak aktarıyoruz:

“Hız Güncellemesi, sadece hızı en düşük siteleri etkileyecek, bu yüzden sıralamalarda yaşanacak değişimin yüzdesi çok değil. Güncelleme, tüm sitelere, hangi teknolojiyle tasarlanmış olursa olsun, aynı standartta yaklaşacak. Arama sonuçlarında, kullanıcının niyetini tanımak, halen daha önemli bir sinyal. Bu yüzden, bir site; ilgili ve gerçek anlamda “kaliteli” içeriklere sahipse, hızı düşük bile olsa sıralamasını koruyacaktır.” 

2010’dan beri Google, sayfa hızının bir sıralama faktörü olduğunu kabul ediyordu ama bu sadece masa üstü için geçerliydi! Artık, bu temmuz ayından itibaren Google mobil sayfalarınızın hızını da gözden geçirecek ve bunu mobil aramalar için bir sıralama faktörü verisi olarak kullanacak. Yıllardır mobil sayfa hızının da bir sıralama faktörü olarak devreye gireceği sözünü veren Google, nihayet sözünde durmuş oldu. 

Güncellemenin masa üstü aramaları etkileyip etkilemeyeceği ile ilgili henüz kesin bir bilgi yok. Ama herhangi bir ek bilgi ve haber geldiğinde sizlerle hızlıca paylaşıyor olacağız. 

Google Page Speed Aracıda Güncellendi

Son olarak, yine yakın zamanda güncellenen “PageSpeed Insights” raporuyla ilgili ek bir bilgi verelim. Bildiğiniz gibi bu araç (rapor) Chrome üzerinden ve direkt kullanıcı deneyimi üzerinden veri topluyor. Bu yüzden, daha küçük ölçekteki sitelerle ilgili yeterli veriye şimdilik ulaşamıyor. Küçük sitelerin, raporda, hız bilgisine ulaşamamalarının nedeni de bu! Ancak, optimizasyon skorları halen geçerli. Yine de Google, kesin karar için acele etmiyor ve elinde yeterli data yoksa, bu sitelerin hızı için kesin bir rapor bilgisi paylaşmıyor. 

Bitirirken:

Google’ın kendi ağzından resmi bir açıklama geldiğine göre, artık mobil hız optimizasyonları için bugünden çalışmalara başlamakta fayda var.

Yorum yazın

TEKLİF İSTE

TEKLİF İSTE