Google, Algoritma Güncellemesi ve Sıralama Faktörleri Sorularını Yanıtladı

Tahmin edeceğiniz gibi, Google yöneticileri de, birçok şirket yöneticisi gibi, çok farklı etkinliklere; panellere, seminerlere katılıyorlar. Google Arama Kalitesi analistlerinden Nathan Johns, bu hafta benzer bir etkinlikte kendisine sorulan birçok güncel konuda açıklamalarda bulundu. “Nofollow” etiketi, sesli aramalar, negatif SEO, temel arama algoritmasında yapılan son güncelleme ve daha birçok başlık altında, bakın Nathan Johns neler söylüyor! 

Arama Algoritmasında Yapılan Son Güncelleme

Nathan Johns, bizim de sizlere duyurduğumuz son algoritma güncellemesi hakkında bilgiler paylaştı. Güncellemenin yayına alındığı tarihi 7 Mart 2018 olarak açıkladı. Yine birçok yayında belirtildiği gibi, algoritma güncellemesinin asıl hedefinin, “Ödüllendirilmesinde geç kalınan sitelere hak ettikleri konumu kazandırmak” olduğunu söyledi. Herhangi bir “penalty” (ceza) hedefi söz konusu değil. Eğer, sıralamalarda düşüş yaşadıysanız, önlem alabileceğiniz herhangi bir teknik yok. SEO için düzenli olarak yaptığınız iyileştirme çalışmalarına devam etmeniz yeterli. 

Mobile-First Index ve Hız Güncellemesi

Konuyla ilgili Nathan Johns’un neler söylediğini direkt olarak kendi ağzından aktaralım:

“Mobile-first indeks ile ilgili bilinmeyen, yeni bir gelişme yok. Çalışmalar, belirlenen hedeflerde, tüm hızıyla devam ediyor. Bu, Google’ın büyük emek harcadığı bir proje. Getireceği değişimi de düşündüğümüzde, biraz daha zamana ihtiyacımız var. Hız güncellemesi ile ilgili tarih ise belli. Temmuz ayında, mobil uyumlulukla ilgili bir hız güncellemesi yapılacak. Bu yüzden, mobile-first indeks için olmasa bile, bu hız güncellemesinde öne çıkmak adına çalışmalarınıza şimdiden başlamanızda fayda var.”

Sesli Aramalar

Etkinlikte, sesli aramalarla ilgili herkesin peşinden koştuğu bilgi, ideal içerik optimizasyonunun nasıl yapılacağı ile ilgiliydi. Nathan Johns, şu maddeler üzerinde durdu:

Sesli aramalar, her geçen gün, daha da gelişerek büyüyor. Her gün, yeni bir cihaz ve teknoloji ile karşılaşıyoruz ve benzer şekilde sesli aramaları tercih eden kullanıcı sayısı da sürekli bir şekilde artış gösteriyor. 

Google Search Console’da, sesli aramalarla ilgili veri paylaşımı şu an Google’ın radarında olan bir konu. Fakat, konuyla ilgili raporların nasıl paylaşılacağı, henüz tüm detaylarıyla netleşmiş değil. 

Sıralama Sinyalleri / Faktörleri

Nathan Johns’a en çok sorulan sorulardan birisi de, sıralama sinyalleri ile ilgiliydi. İşte cevaplar:

Sosyal medya, bir sıralama sinyali değil. Google, sosyal medyadaki linklere, herhangi bir web sayfasındaki linke nasıl yaklaşıyorsa, aynı şekilde yaklaşıyor ve bu şekilde değerlendiriyor. Kısacası, sosyal medyadaki linklerle ilgili herhangi farklı bir yaklaşım şu an için yok. 

Yaş onayı gerektiren sitelere, farklı bir değerlendirme yapılmıyor. 

“.com” uzantılı TLD’lere herhangi farklı bir TLD’den farklı bir değerlendirme yapılmıyor. 

Link verilmemiş etiketlemelerle (mention) ilgili de sorular soruldu. Ancak, Nathan Johns, net bir cevap vermedi. Örneğin; bir kişi sizi web sitesinde etiketlemiş, ama herhangi bir link yaratmamış olabilir. Bu tür durumların sıralama faktörü olarak etkisi konuşulamadı.  

“Nofollow” Etiketi

Tavsiyeler şu şekilde:

Linklerde “nofollow” değeri kullanımı aynı şekilde devam ediyor. Google bu etikete, ilk gün nasılsa, bugün de aynı şekilde yaklaşıyor. Herhangi bir değişim söz konusu değil. 

“Tarama Bütçesi” amacıyla “nofollow” değeri kullanmaktan çekinmenize gerek yok. 

Genel Tavsiyeler & SEO Teknikleri

Nathan Johns, SEO uzmanlarına, negatif SEO ile ilgili herhangi bir endişe duymamaları tavsiyesinde bulundu. Google’da başarı göstermek istiyorsanız, odaklanmanız gereken yer “kullanıcı deneyimini iyileştirmek”. SEO çalışmalarınızın temel hedefi bu olmalı! 

Yine Nathan Johns’a göre, web site sahipleri, kendilerini kullanıcıların yerine koymalı. Onların yaşadıkları deneyimi, ilk olarak kendileri deneyimlemeli ve adımlar buna göre atılmalı. Dikkat çektiği diğer bir konu da, müşteri geri bildirimlerinin ciddiye alınması. Kullanıcılardan, müşterilerinizden, mümkün olduğunca çok geri bildirimler, değerlendirmeler talep edin. Web sitenizi iyileştirirken, SEO çalışmaları yaparken, bu geri bildirimler işinize çok yarayacak. 

Tabii ki Nathan Johns’un yanıtsız bıraktığı birçok soru da soruldu. Ancak, O’nun paylaşmayı seçtiği bilgiler ve tavsiyeleri bu şekilde.

Yorum yazın

TEKLİF İSTE

TEKLİF İSTE