Mobile First İndeks Nedir? Google'dan Açıklama!

Google, bu soruya şöyle bir yanıt veriyor: “Sitenizin nasıl tarandığı ile ilgilidir.” Google, her zaman olduğu gibi sadece bir adet indekslemeye sahip olacak. Yaşanacak değişiklik ise sitenizin taranma şekliyle ve ortaya çıkan yeni indeksle ilgili olacak. Bu yeni sistemde indeks mantığı “mobile-first” deneyimi temel alınarak yürüyecek. 

Google’ın kendi ağzından "Mobile First İndex Nedir?"

“Şu anki mevcut; özetleme, tarama ve indeks sistemlerimiz, daha çok masa üstü cihazları merkeze alan bir çalışma disiplinine sahipti. Bu durum, doğal olarak, mobilde arama yapan kullanıcılar için hoş olmayan sonuçlar doğurabiliyordu. “Mobile-First Index” demek, herhangi bir sitenin indekslenmesinde ve sıralama süreçlerinde, o sitenin mobil versiyonunu dikkate alacağız demektir. Böylece, öncelikli mobil kullanıcılarımız, Google’da aradıklarına çok daha kolay ve kaliteli bir şekilde ulaşacaklar.”

Mobile-First Index için uygulayabileceğiniz en iyi pratiklere, Google’ın developer sayfasından, bu linkten ulaşabilirsiniz: https://developers.google.com/search/mobile-sites/mobile-first-indexing

Mobile First İndex'e Dahil Edilen Sitelerin Sayısı Çoğalıyor!

Şu an, mobile-first için en iyi performansı gösteren siteler, yavaş yavaş “mobile-first-index”e taşınıyor. Google, bu sitelere Search Console üzerinden bilgilendirme de yapıyor!

Google, yeni bir sürece girdiklerini açıkladı! Geçtiğimiz haftalarda, bazı sitelerin mobile-first-index’e taşındığını bildiren bir haber yayınlamıştık. O haberimizde, bahsi geçen sitelerin sayısının çok fazla olmadığını belirtmiştik. Ancak bu kez, yapılan açıklama, mobile-first-index’e dahil edilen bu sitelerin sayısının giderek arttığı yönünde. 

Kesin bir rakam veremiyor olsak da, Google’dan yapılan açıklama, “geniş ölçüde” tabirini kullanıyor. Yani, rakam hiç de az değil gibi görünüyor. Google’ın açıklamasında, üzerinde durulması gereken diğer önemli bir detay da “iyi performans gösteren siteler” denmesi. Eğer web siteniz, mobile-first-index için cazip özelliklere sahipse, yeni indekse taşınma olasılığı çok yüksek. 

İlk İşlem Ne zaman Başladı? 

İlk taşınma işlemleri, geçtiğimiz Ekim ayında başladı. Görünen o ki, son bir yıldır sürekli olarak mobile-first index’e geçiş artık çok yakın derken, şu an bu geçiş neredeyse yapıldı bile! (Google, süreci, geniş bir zamana yaymış gibi görünüyor). 

Bu arada, siteniz, bu sürece dahil edilen ve taşınan sitelerden biriyse, Google’ın webmasterları ve site sahiplerini, mesaj yoluyla Google Search Console üzerinden uyardığını da belirtelim. 

Eğer, akıllı telefonlara dair indeks oranlarında bir artış yakaladıysanız, siteniz çoktan mobile-first-index’e taşınmış olabilir. Google, arama sonuçlarında, web sitenizin mobil versiyonunu göstermeye başlayacak demektir. 

Yorum yazın

TEKLİF İSTE

TEKLİF İSTE