Yapay Zeka ve Sesli Aramalar İle SEO’nun Geleceği

Sesli aramaların önemine değinmiştik. Ama, sesli aramalar sadece bir başlangıç. Gelecekte, en büyük oyun değiştirici, yapay zekâ olacak! SEO açısından, bizim bahsettiğimiz yapay zekâ, konuşmaya dayalı aramalarla ilgili…

Sanal asistanlar ve chatbot’lar, hem SEO uzmanları hem de pazarlamacılar için yepyeni bir dünyanın kapısını aralayacak gibi görünüyor. 

Günümüz pazarlama dünyasında sesli aramalar oldukça popüler bir konu. Herkes, sesli aramaların önümüzdeki en önemli değişim olduğunu konuşuyor. Ama bu sadece bir başlangıç! Evet, sesli aramaların klavyeye dayalı aramaları yerinden edeceği doğru; ama yapay zekâ, tüm bu gelişmeleri bambaşka bir seviyeye taşıyacak. 

Konuşma Diline Dayalı SEO Teknikleri


Odaklanmamız gereken terim “Konuşmaya Dayalı AI”, yani konuşmaya (konuşma diline) dayalı yapay zekâ. Uzmanlar, sesli aramaların, büyük resmin sadece bir parçası olduğunu düşünüyorlar. Sesli aramalarla, ses destekli dijital asistanlar, birbirlerine çok yakın olsalar da, farklı konular! Bu yazımızda, birbirine yakın görünen bu iki konu arasındaki farklara da değineceğiz. Böylece, atılması gereken adımlar biraz daha netleşmiş olacak. 

Sesli Aramalar & Konuşma Diline Dayalı Yapay Zekâ 

Sesli aramaları tek başına düşündüğümüzde, devrim niteliğinde olduğu doğru. İşin içine, konuşma diline yani doğal dile dayalı yapay zekayı da entegre ettiğimizde, yaşayacağımız değişimler gerçekten de heyecan verici. 

Fakat şu önemli ayrıntıyı hatırlamakta fayda var. Sesli aramalar, kullanıcıların arama cihazlarıyla olan ilişkisini ifade ediyor. Aynı şeyi, yapay zekâ için söyleyemeyiz! 

İnsanlar, arama motorlarıyla 3 yoldan ilişki kuruyorlar. Ya klavyeye yazarak, ya sesli arama yaparak ya da görsel aramalar yoluyla… Klavye aramaları ile sesli aramalar arasındaki tek fark, fonksiyonel. Yani, ikisinde de, arama motoru ile kullanıcı arasında direkt bir ilişki var. 

Şimdi de, sesli aramalarla konuşma diline dayalı yapay zeka aramalarını karşılaştıralım. Aradaki en büyük fark, yapay zekâ aramalarının sürekliliği! 

Sesli asistanlar, sizleri diğer teknolojilere bağlayan araçlardır. Bunu, “şeylerin interneti” olarak da düşünebilirsiniz. Akıllı asistanlara bir soru sorduğunuzda, cevabı sadece arama motorlarında değil, çok daha geniş bir teknoloji ağında arayacaklar. İşte, asıl devrim de bu noktada gerçekleşecek! Google kullanıyormuş gibi değil de; Alexa, Cortana, Google Asistan veya Siri kullanıyormuş gibi düşünün! Çünkü, ikisi çok farklı! 

“Arama” kavramı, yakın zamanda, akıllı asistanlar için bir “yapay zekâ” platformu haline gelecek. 

Kullanıcı Deneyimleri Değişecek

Yapay zekâ ile birlikte, kullanıcıların “etkileşim” deneyimleri de değişime uğrayacak. Arama sonuçlarının geldiği kanallar da değişecek. SEO uzmanları, şimdiye dek, kullanıcının cihazlarla etkileşimini sadece ekran fonksiyonları üzerinden değerlendirdi. Ama artık, arama ön yüzleri de fonksiyonel olarak gelişiyor! 
Kullanıcılar, gelecekte, arama yaparken herhangi bir ekrana dokunmayacak, hatta belki o ekrana hiç bakmayacak! Hatta, işin içine yüz ifadelerimiz bile girebilir. AR/VR teknolojilerinde bugün bunu yaşıyoruz. 

Sesli Aramalar & “Featured Snippet” Yakınlaşması 

Bilgisayar başına geçip Google’da arama yaptığınızda karşınıza birçok sonuç çıkıyor. Sesli aramalar bu alışkanlığı değiştiriyor. Sesli aramaların ve yapay zekanın en sık kullandığı kaynak “Featured Snippets” dediğimiz özellikli pratik bilgi kutucukları olacak. Google aramalarında karşınıza çıkan ilk 10 linkin yapay zekâ teknolojilerinde bir anlamı olmayacak, çünkü sizinle konuşacaklar! Ve size, sadece bir tek sonuç verecekler. 
Buna, literatürde “sıfır pozisyon” deniyor. Google’da 2. sırada olmak sizin için şu an harika bir başarı değil mi? Sesli aramaları düşündüğümüzde ikinci sırada olmak bile değerini yitirebilir! Çünkü, akıllı asistanlar size ilk sonucu verecek. İkincisini değil. 
Bu konuya iyi tarafından bakmak gerekiyor. Çünkü, ilk sıraya yerleştiğinizde, bu müthiş bir web trafiği demek! Bu başarıyı elde etmek için organik trafiğe daha çok odaklanmak gerekiyor. SEO stratejilerinizi belirlerken tüm bu konu başlıklarını ayrı ayrı ele almalısınız. Temel SEO teknikleri, her zaman olduğu gibi değerini korumaya devam edecek. 

Yapay Zekaya Dayalı Aramalar & Kullanıcı Deneyimi 

Kendinizi, kullanıcının yerine koyun. Siri gibi bir asistanla nasıl bir etkileşim kuruyorsunuz? Onunla nasıl konuşuyorsunuz? Büyük ihtimalle, tıpkı bir arkadaşınızla konuşuyormuşsunuz gibi… Değil mi? 
Klavyeye dayalı aramalarla ilgili istatistiklere bakıldığında görünen şu ki, tüm aramaların yaklaşık %80’i 3 kelimeyi geçmiyor. Sesli aramalarda ise bu anahtar kelime sayısı 7’ye kadar çıkabiliyor. Doğal olarak, daha uzun anahtar kelimelere hazırlıklı olmalısınız. Ve tüm bu anahtar kelimeleri, “konuşma dili odaklı” düşünmelisiniz. 

Bitirirken:

Sesli aramalar yapay zekâ ile entegre olduğu için, kullanıcının niyetini ve hedefini çok daha iyi bir şekilde anlayabileceğiz. Çünkü web müşterileriniz size daha fazla bilgi ve veri sunacak. Belki de en iyi haber bu!

Yorum yazın

TEKLİF İSTE

TEKLİF İSTE