Takip Edilmesi Gereken Önemli SEO Metrikleri

SEO kampanyalarınızın başarısını ölçerken hangi metrikleri kullanıyorsunuz? Bu yazımızda sizlerle, en önemli 9 anahtar metriği paylaşacağız. 

İster bir dijital pazarlama uzmanı olun, ister bir site yöneticisi; yaptığınız çalışmaların başarısını ölçebileceğiniz birçok farklı yöntem bulunuyor. 

Bu konularda size en çok fayda getirecek iki araç, isimlerini sıkça duyduğunuz gibi Google Search Console ve Google Analytics! Bu iki araç, ücretsiz olmalarının yanı sıra odaklanmanız gereken birçok metriği de içeriyorlar. 

Peki, en önemli metrikler hangileri? 

Organik Trafik

Organik trafik, hiçbir reklam harcaması yapılmadan, sitenizin arama sonuçlarından elde ettiği trafiktir. Bu metrik için SEO’nun özüdür diyenler de var. Organik trafik, önemli bir metriktir çünkü size SEO stratejinizle birlikte sitenizi kaç kişinin ziyaret ettiğini gösterir. Yani, önemli bir başarı ölçüm aracıdır!

Siteden Çıkma Oranı (Organik Bounce Rate)

Siteden çıkma oranıyla, sayfalarınızı görüntüleyen kişilerin sitenize ilgilerini ölçersiniz. Bazı kullanıcılar sitenize şöyle bir bakıp hemen çıkarlar. İşte bu sayıyı size veren metrik budur.

Organik Dönüşüm Oranı 

Hatırlayın! Organik trafik size, bir metrik olarak sadece sitenizi ziyaret eden kullanıcı sayısını verir o kadar. Bu, sitenizi ziyaret eden her kullanıcının, bu yolla bir alışverişte bulunduğu, satın alma gerçekleştirdiği anlamına gelmez! İşte organik dönüşüm oranı da bu noktada devreye giriyor. Uygun teknikleri uyguladığınızda, bu metrikle, “net” başarınızı ölçebilirsiniz. 

Çıkış Sayfaları 

Çıkış sayfaları, kullanıcıların, sitenizi terk etmeden önce karşılaştıkları son sayfalardır. Böyle bir metriği mutlaka gözlem altına almalısınız, çünkü bu metrik size problemli olabileceğiniz noktalara dair önemli işaretler verir. 

Kendinize, insanlar sitemi neden terk ediyorlar gibi bir soru sorduğunuzda bu metriği analiz ederek ne tür iyileştirmeler yapmanız gerektiğiyle ilgili fikirler edinirsiniz. 

Trafiğin Google ve Bing Arasındaki Kırılımı

Google’ın en popüler arama motoru olduğunu herkes kabul ediyor. Ancak, Google’dan farklı arama motorları da var. Bing de bunlardan birisi. Bing kullanan birçok potansiyel müşteriniz bulunabilir. Bu yüzden, her iki arama motoru üzerindeki organik trafiğiniz nasıl bir kırılma yaşıyor, bilmelisiniz. 

Anahtar Kelimelerinizin Google’da Sağladığı Başarı

Böyle bir ölçüm için yardımcı araçlar elbette var. Bu araçlar ışığında hangi anahtar kelimelerin sitenize daha çok trafik kazandırdığını, başarı getirdiğini görebilirsiniz. 

Aynı şekilde, daha başarılı bir SEO stratejisi için, başarı göstermek istediğiniz halde bu hedefe ulaşamadığınız anahtar kelimeleri de bu araçlarla analiz edebilmeniz mümkün. Hangi anahtar kelimelerle başarı sağladığınızı bildiğinizde, örneğin içerik pazarlama gibi farklı alanlarda da bu kelimeleri kullanabilir ve çok daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. 

Yerel Görünürlük

Eğer işletmeniz, farklı lokasyonlarda farklı ofis veya mağazalara sahipse, lokal görünürlüğünüz adına analizler yapmanız önemlidir. Kendinize, özellikle şu soruları sorun: Yerel aramalarda, işletmemin bulunduğu adresle arama yapıldığında sonuçlarda var mıyım? Hitap ettiğim, endüstri ve sektörle ilgili yerel aramalarda iyi bir görünürlüğe sahip miyim? 

Eğer bu soruların cevabı olumsuzsa, Yerel SEO üzerine odaklanmanız gerekiyor demektir. 

CTR (Link Tıklanma Oranı)

Google Search Console size Search Analytics hizmeti de sunuyor. Bu raporla birlikte, arama sonuçlarından elde ettiğiniz tıklanma oranlarını görebilirsiniz. Bu metriği özel kılan nokta, size arama sonuçlarındaki sıralamanızın ötesinde bir bilgi sunuyor olmasıdır. Ayrıca, içeriklerinizin kaç kişide etki yarattığı üzerine de bir rapor elde etmiş olursunuz. 

İnsanlar site içeriklerinizi, arama sonuç sayfaları üzerinden tıklıyorlarsa, içeriklerinizi beğeniyorlar demektir. 

Google Search Console’da İndekslenen Sayfalar

Kesin olan bir şey var ki o da şudur. Eğer web siteniz indekslenmemişse, arama sonuçlarında görünmez! Web sitenizdeki sayfaların indekslenip indekslenmediğini takip altına almanız da işte bu yüzden gerekli ve önemlidir.

Yorum yazın

TEKLİF İSTE

TEKLİF İSTE