Google'dan Featured Snippets Güncellemesi Geldi
Google, arama sonuçları görünümünde bir güncelleme daha gerçekleştirdi. Geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde; imajlar, Featured Snippets ve bilgi grafiği ile ilgili birçok güncellemeyle karşılaştık. En son güncelleme ise, bilgi kutucuklarının (Featured Snippets) çok yönlü bir işlev sergilemesiyle ilgili. 
Bu çok yönlülüğü biraz daha açmak gerekirse, arama sonuçlarında, aynı arama yapıldığı halde Google’ın kullanıcının arama niyetini tahmin edeceğini söyleyebiliriz. Belirli aramalarda, Google’ın gösterdiği sonuçlar, birbiriyle benzerlik gösterebiliyor. Bu yeni özellikle birlikte, aynı arama için birden çok bilgi kutucuğu devreye girmiş olacak. 

Google’ın Konuyla İlgili Açıklaması Şu Şekilde:

“Arama yapıldığında, daha karmaşık sonuçlara ihtiyaç gösteren, incelikli arama tipleri var. Bu ihtiyaca ilk olarak “çoklu niyet” dediğimiz sorgularla cevap vereceğiz. Bu incelikli sorguların niteliği, kullanıcıların birbirinden farklı arama niyetlerini de hesaba katıyor olması. Örneğin; “dolgudan sonra diş ağrısı” gibi bir arama yapıldığında, kullanıcı bu sorgulamayı çok farklı niyetlerle yapmış olabilir. Birisi, dolgudan sonra dişinin neden ağrıdığını bilmek isterken, başka biri bu ağrının kaç gün süreceğini araştırıyor olabilir.”

Çok Yönlü Bilgi Kutucukları ve Farklı Perspektifteki Cevaplar

Geçtiğimiz aralık ayı sonlarında Bing, kendi yapay zekâ algoritmalarında, “çok yönlü cevaplar” diyebileceğimiz, yine yapay zekâ destekli bir sistem kullanmaya başladı. Bu sistemin içerisinde; Akıllı Cevaplar, Akıllı Görsel Arama, Konuşma Diline Dair Aramalar gibi çok farklı sorgu görünüm özellikleri de vardı. Google’ın getirdiği yeni özellik, “Akıllı Cevaplar” denilen yapay zekâ destekli aramalar içerisindeki yeniliklerden sadece biri. Sistem kabaca, bir arama yapıldığında, kullanıcıya farklı perspektiflerden bakarak ek sonuç sayfaları sunuyor. Bunu yaparken kullandığı kaynakların başında, arama yapılan başlıkla ilgili otoriter gördüğü sayfalar geliyor. 
Her ne kadar “çoklu” veya “çok yönlü” olarak ifade etsek de, bahsettiğimiz arama sonuçları, kullanıcıya, her zaman olduğu gibi en iyi sonucu vermeyi amaçlıyor.

Diğer Arama Motorları Neler Yapıyor? 

Bing’in “çok yönlü cevaplar” olarak adlandırdığı özellikle, Google’ın çok yönlü bilgi kutucukları güncellemesi arasında büyük farklar yok. Benzer bir mantıkla çalışıyorlar. İkisi de, tek bir arama için alternatif sonuçlar vermeyi amaçlıyor. 
Çok yönlü bilgi kutucukları, ilk olarak mobil için aktif hale gelecek. Ardından, masa üstü cihazlarda da kullanabileceğiz. Google, benzer güncellemelere 2018 içerisinde devam edeceğini şimdiden vurguladı bile! Artık, “incelikli aramalar” diyebileceğiniz yepyeni bir arama tipiyle karşı karşıyayız. 

Yorum yazın

TEKLİF İSTE

TEKLİF İSTE